Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Жива Декова


Анотация

Въпрос

1. „Допустимо ли е съдебно решение постановено при нередовна искова молба?“; 2. „Какво решение е следвало да се постанови въззивният съд след като първоинстанционното решение не е мотивирано има формирани неясни диспозитиви, а при постановяване на въззивното решение той също е нарушил изискванията за мотивираност и изложение относно приетата за установена фактическа обстановка по делото, преценката на доказателствата, доводите и възраженията на страните и изводите за приложението на закона и е потвърдил първинстанционното решение?“; 3. „Какви следва да бъдат последиците, след като съдът повторно е разпоредил ново връчване на ответника на исковата молба и книжата към нея и отново е обявил провеждане на процедура по чл. 131 ГПК, след като ответникът вече е изпълнил указанията на съда, представил е доказателства и е направил доказателствени искания, предявил е насрещен иск?“; 4. „Представлява ли съществено процесуално нарушение на съда липсата на доклад, който да отделя спорното от безспорното, да дава указания затова кои са подлежащите на доказване факти и обстоятелства и чия е тежестта на доказване на тези факти и длъжен ли е въззивният съд да отстрани това нарушение на първоинстанционния съд; длъжен ли е въззивният съд да направи нов доклад по делото, ако в доклада на първоинстанционния съд и до момента на подаване на въззивната жалба не са били изяснени твърденията на страните и не е била разпределена доказателствената тежест в процеса?“ и 5. „Следва ли работникът да получи трудово възнаграждение за неположен труд, въпреки доказателства по делото, доказващи, че докато е имал сключен трудов договор с ответника по делото е полагал труд при друг работодател?“. Сочи противоречие по първия въпрос с решение №141 от 30.10.2017 г. по гр. д. №4254/2016 г. на ВКС, III г. о. и решение №139 от 14.03.2018 г. по гр. д. №456/2017 г. на ВКС, II г. о., по втория въпрос с решение №57/26.02.2018 г. по гр. д. №2736/2017 г. на ВКС, IV г. о. и решение №134 от 30.12.2013 г. по т. д. №34/2013 г. на ВКС, II т. о., по третия въпрос с определение №155 от 11.02.2016 г. по гр. д. №5096/2015 г. на ВКС, IV г. о., а също и че е от значение за точното прилагане на закона и за развитие на правото, по четвъртия въпрос с решение №458/23.11.2011 г. по гр. д. №73/2011 г. на ВКС, I г. о. и решение №402/24.11.2015 г. по гр. д. №1980/2015 г. на ВКС, IV г. о. и по петия въпрос с ТР №6 от 11.01.2013 г. по тълк. д. №6/2012 г. на ВКС, ОСГК, определение №310 от 18.03.2016 г. по гр. д. №644/2016 г. на ВКС, III г. о. и решение №1533/28.12.1999 г. по гр. д. №435/1999 г. на ВКС, III г. о. Поддържа и, че решението е очевидно неправилно.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание през март две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЖИВА ДЕКОВА ЧЛЕНОВЕ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

като разгледа докладваното от съдия Декова гражданско дело №******година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от „Анидел“ ООД, чрез адв. К. Д., против решение №******г. по в. гр. д. №******г. по описа на Окръжен съд – Русе, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. по описа на Районен съд – Русе, с което „Анидел“ ООД е осъдено да заплати на К. Х. К. трудово възнаграждение в размер на 4423,69 лв., лихва за забава върху тази сума в размер на 223,51 лв. за периода от 01.09.2019 г. до 25.06.2020 г., възнаграждение за извънреден труд в размер на 66,67 лв. и лихва за ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право