Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Елена Арнаучкова


Анотация

Въпрос

налице ли е основание за задържането му от изпълнителя следва да се извърши въз основа на граматическото и логическо тълкуване на относимите клаузи на т. 5.1. от договора и допълнителното споразумение от 05.05.2016г. с клаузите на т. 4.1. и 4.2. и чл. 11.2. от договора. Намерил е, че направеното предложение на ДЗЗД е прието с допълнителното споразумение от 05.05.2016г. Приел е, че с подписването на сключеното въз основа на отправеното предложение споразумение възложителят е приел без забележки изпълненото до момента, респективно, че авансовото плащане в размер на 30% от стойността на договора съответства на изпълнението. Ето защо и, тъй като до прекратяване на договора не са извършени единствено действията по последния етап и съответно не са разплатени, въззивният състав е приел, че платеното в изпълнение на т. 5.1. и т. 5.2. е на валидно правно основание - за изпълнение на задълженията на изпълнителя по договора до прекратяването му. Приел е, че това тълкуване съответства в най-пълна степен на изричната уговорка в т. 11.2. от договора извършените разходи до прекратяването да подлежат на заплащане, както и на възмездния характер на договора, като се държи сметка за естеството на дейностите, които изпълнителят е следвало да извърши на всеки един от етапите от изпълнението, както и на приемане изпълнението от Община Сливен, за която част се дължи възнаграждение на изпълнителя.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховен касационен съд – Търговска колегия, I търговско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори април, през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав:

Председател: Елеонора Чаначева

Членове: Васил Христакиев

Елена Арнаучкова

след като изслуша докладваното от съдия Арнаучкова т. д.№******г. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по подадената чрез адв. Д. Д. касационна жалба на Община Сливен срещу решение №******г. по възз. т. д.№******г. на САС. С него е потвърдено решение от 19.09.2022г. по т. д.№******г. на СГС, с което е отхвърлен предявеният от Община Сливен иск за солидарното осъждане на „Свеко енергопроект“ АД, [населено място], и „Стройконсулт-ГН 99“ ЕООД, [населено място], да върнат на Община Сливен заплатеното на 12.03.2016г. авансово възнаграждение в размер на 27 537лв. по договор от 23.09.2015г. за обществена поръчка за упражняване на строителен надзор при изпълнение на СМР за реконструкция на ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право