Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Ирина Петрова


Анотация

Въпрос

от изложението са казуистични и по правилността на решението. В тях не е поставен принципен правен въпрос, а се иска отговор, дали на посредника при наличието на изброените във въпросите факти и обстоятелства, се дължи възнаграждението, уговорено в чл. 3.2 от конкретния договор. Така фактологично обусловени въпросите не могат на получат общоважимо и принципно правно разрешение. Въззивната инстанция не е отрекла, че изброените във въпросите дейности са осъществени от посредника, но е счела извършването им за недостатъчно от гледна точка на интересите на възложителя, които посредникът е поел да удовлетвори - а именно постигане на покупна цена от 160 000 евро. Въпросите изразяват несъгласието на касатора с изхода на спора пред въззивната инстанция, но не държат сметка за съществения правен аргумент на окръжния съд, че с изтичането на уговорения срок и непостигане от посредника на желаната от купувачите цена, договорът за посредничество се прекратява по право. В конкретния случай видно от съдържанието на договора за посредничество и на договора за гаранция, това са типови договори, предложени от посредника, който по занятие, в търговско качество извършва посредническа дейност; именно т. 5, изр. 1 от договора за гаранция предвижда прекратяването на посредническия договор по право при непостигане в срок на параметрите, при които възложителят желае да сключи на сделката. Изводите на въззивната инстанция са основани на факта, че договорът за покупко-продажба е сключен след прекратяването на посредническия договор и отпадане на облигационната връзка между страните.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, състав на І т. о. в закрито заседание на шести март през две хиляди и двадесет и четвърта година в състав:

Председател: Ирина Петрова

Членове: Десислава Добрева

Мария Бойчева

като изслуша докладваното от съдията Петрова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК, образувано по касационна жалба на ищеца „Ентер имоти“ ЕООД, [населено място] срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на ОС Варна, с което след отмяна на решението по гр. д.№******г. на РС Варна, е отхвърлен предявеният от дружеството иск за солидарното осъждане на ответниците Ч. Р. Б. и Ж. Ж. Ж. да заплатят сумата 6 747.61лв. – възнаграждение по чл. 3.2 от договор за посредничество от 12.02.2022г. с лихва от подаване на исковата молба.

В касационната жалба са изложени съображения за неправилност на въззивното решение на основанията по чл. 281, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право