Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Дияна Ценева


Анотация

Въпрос

Дали при отчуждаване на застроен недвижим имот по реда на чл. 55а ЗПИНМ /отм./ се счита, че отчуждаването обхваща и сградата, ако не е установено дали за нея не е бил предвиден самостоятелен застроителен режим с оглед вида, разположението и трайността й, и чия е доказателствената тежест да установи, че целият имот- земя и сграда, е бил в обхвата на отчуждаването?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в публично заседание на шестнадесети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

при секретаря Даниела Никова, изслуша докладваното от съдията Д. Ценева гражданско дело №******година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл.

Касационен въпрос

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд на основание чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по въпроса при застрояване на отчужден недвижим имот по реда на чл. 55а ЗПИНМ /отм./ счита ли се, че отчуждаването обхваща и сградата, ако не е установено за нея да е бил предвиден самостоятелен застроителен режим с оглед вида, разположението и трайността й, и чия е доказателствената тежест да установи, че целият имот-земя и сграда, е бил в обхвата на отчуждаването.

Мотиви

Жалбоподателите Е. П. Т., В. Е. Т. и Е. Е. Т. - наследници по закон на починалата в хода на делото ищца А. В. Т., поддържат, че въззивното решение е неправилно поради допуснати съществени нарушения на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Дали при отчуждаване на застроен недвижим имот по реда на чл. 55а ЗПИНМ /отм./ се счита, че отчуждаването обхваща и сградата, ако не е установено дали за нея не е бил предвиден самостоятелен застроителен режим с оглед вида, разположението и трайността й, и чия е доказателствената тежест да установи, че…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация