Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Павел Банков


Анотация

Въпрос

относно не/наличието на основателно предположение, че придобиването на имуществото е свързано с престъпната дейност на лицето, да съобрази и друга негова престъпна дейност, за която същият е осъден с влязъл в сила съдебен акт, независимо, че е реабилитиран?“; 4. „Необходимо ли е при установяване на връзката между придобиването на имуществото и престъпната дейност на лицето да се съобрази и осъждането му за извършено престъпление, което попада в обхвата на чл. 3, ал. 1 ЗОПДИППД /отм./, което не е било повод за образуване на проверката и производството по същия закон?“; 5.“Може ли да се прилага по аналогия ТР на ВКС, което е постановено по отношение на приложението на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество /ЗОПДНПИ отм./ и Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /ЗПКОНПИ/ да се прилага и по отношение на приложимия по настоящия казус Закон за отнемане в полза на държавата имущество, придобито от престъпна дейност /ЗОПДИППД /отм./?“ /опр.№.485/25.05.16 по г. д.№.1234/2016, ІV ГО, опр.№.1098/18.11.15 по г. д.№.4338/2015, ІІІ ГО, реш.№.671/9.11.10 по 875/2010, ІV ГО, реш.№.1/21.03.11 по г. д.№.697/2010, ІV ГО, реш.№.125/16.06.15 по г. д.№.1397/2014, ІV ГО, реш.№.287/16.10.15 по г. д.№.2832/2015, ІV ГО, реш.№.237/22.02.17 по г. д.№.5459/2015, ІV ГО/.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми май през две хиляди двадесет и четвърта година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА

ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

при участието на секретаря.., като разгледа докладваното от съдията Русева г. д. N.5303 по описа за 2023г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ срещу решение №******г. д.№******г. д.№.584/2017, предявеният от касатора иск с правно основание чл. 28 ЗОП ДИППД /отм./ е отхвърлен по отношение на поземлен имот пл.№…. по плана за земеразделяне в [населено място], общ. Е. П., и две парични суми – 19,96лв. и 19801,80лв., със съответно произнасяне по разноските.

Ответната страна Ц. В. Б. оспорва жалбата. Предявява насрещна касационна жалба срещу въззивното решение в частта, с която ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право