Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Илияна Папазова


Анотация

Въпрос

относно наличието на противоправно поведение на застрахованото лице. Приел е, че – макар и техническият проект, въз основа на който е издадено разрешение за строеж №134/26.07.2016г. да отговаря на възложеното от инвеститора и на законовите норми, архитектът е следвало да съобрази, че сградата е на три етажа, а се изгражда на скатен терен, който е с денивилация от 8м./на брега на язовир „К./ и да изготви част „Геодезия“, за да се избегнат последвалите видими щети по конструкцията на сградата, които са наложили извършването на допълнителни укрепителни дейности на стойност от 322 534лв. Налице е неизпълнение на задълженията от страна на застрахованото лице, които са в рамките на упражняваната от него професия /при и по повод на същата/, което е довело до вреда за ищеца, която вреда е в причинна връзка с това неизпълнение. В случая изготвеният проект не отговаря на изискванията на чл. 169, ал. 1, т. 1 ЗУТ, т. е. относно „механично съпротивление и устойчивост“ и на чл. 28, ал. 2, т. 1 Наредба №4/21.05.2001г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, защото не осигурява удачното конструктивно решение за осъщественото строителство. За неоснователно е приел направеното възражение, че отговорността следва да е не на проектанта, а на фирмата, осъществяваща контрол и надзор, първо защото договорът с тази фирма е сключен през 2016г., т. е. две години след сключване на договора с проектанта, който е от 2014г. и второ, защото отговорността на фирмата, осъществяваща контрол не изключва отговорността на проектанта и не дерогира сключения договор за задължителна застраховка, която съгласно чл. 496, ал. 3 КЗ покрива отговорността на застрахования за вреди. при извършване на дейността.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и трети април през две хиляди и двадесет и четвърта година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА ЧЛЕНОВЕ: МАЙЯ РУСЕВА ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

като изслуша докладваното от съдия Папазова гр. д.№******г. на ІІІ г. о. и за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е с правно основание чл. 288 ГПК.

Образувано е въз основа на подадената от „ЗД Евроинс“ АД [населено място], представлявано от директорите Ц. и Б., чрез процесуалния представител юрисконсулт Г. касационна жалба против въззивно решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Апелативен съд Пловдив, с което е потвърдено решение №******г. по т. д. №******г. на Окръжен съд Стара Загора в частта, с която е осъдено „ЗД Евроинс“ АД да заплати на Е. В. П. сумата от 150 000лв., обезщетение по застраховка „професионална отговорност в проектирането и строителството“ със застраховано лице ЕТ „Апропо-Виолета ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право