Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Емануела Балевска


Анотация

Въпрос

Когато владелецът на един съсобствен наследствен имот не е от кръга на наследниците, призовани към наследяване, длъжен ли е да манифестира намерението си да свои този имот пред наследниците и приложима ли е презумпцията на чл. 69 ЗС?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, ВТОРО отделение на гражданската колегия, в открито заседание на осемнадесети януари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

ЧЛЕНОВЕ:

СНЕЖАНКА НИКОЛОВА, ГЕРГАНА НИКОВА

При участието на секретаря Теодора Иванова изслуша докладваното от съдията БАЛЕВСКА гр. дело №******година, и за да се произнесе, взе предвид:

Производство по чл. 290-293 ГПК.

М. Ц. Д. от [населено място] чрез процесуалния представител адв. Л. М. –АК В. обжалва и иска да се отмени въззивно Решение Nо 23 от 10.03.2015 година по гр. възз.. д. Nо 8/2015 година на ОС- Видин, с което е потвърдено решение на първата инстанция и е допусната делбата на земеделските земи между наследниците на С. С.. Поддържа се, че обжалваното решение е неправилно, като постановено в нарушение на материалния закон- чл. 69 ЗС и чл. 79, ал. 1 ЗС и е необосновано. Иска се отмяна и отхвърляне на иска за съдебна делба.

Касационно обжалване е допуснато в приложното поле на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса когато владелецът на един съсобствен наследствен имот не е от кръга на наследниците, призовани към наследяване, длъжен ли е да манифестира

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация