Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Емил Томов


Анотация

Въпрос

дали може да се приеме за мотивирана по същество заповед за уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 5КТ в която е посочено, че на работника липсва разрешение за носене, употреба и съхранение на оръжие. Сочи се реш.№99/2011г и реш.№346/2010г на Четвърто г. о на ВКС, според която формирана съдебна практика работодателят следва да посочи фактите и обстоятелствата, от които произтича правото му и съответния текст на закона, който го урежда. Изтъква се, че факическа причина по смисъла на указанията в ТР №4 от 01.02.2021г на ОСГК е посочена в заповедта. Основание по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК се изтъква по няколко свързано формулирани въпроса. Въпросите съдържат изводите, които според касатора следва да се направят от сочените във въпросите обстоятелства: по отношение възможността работникът да изпълнява в пълен обем трудовата си функция, за което е било необходимо разрешителното и работникът не го притежава (т. 2); посочването на тази липса сочи ли липса на качество - невъзможност за осъществяване на охрана (т. 3, т. 6); след като за получаване на разрешително следва да бъде преминат курс за придобиване съответните знания и умения, не приравнява ли законодателят липсата на разрешително с липсата на знания и умения за носене, съхранение и боравене с оръжие(т. 3, т. 4, т. 5) и каква е целта на провеждания курс за придобиване на разрешителното (т. 5).

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и девети февруари, две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Председател: ЕМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

изслуша докладваното от съдията Емил Томов

гр. дело №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Държавна консолидационна компания ЕАД, чрез адв М. К. срещу решение №******г по в. гр. дело №******г. на Софийски градски съд, с което е потвърдено решение от 08.07.2022г по гр. д №******гурност„ със заповед №******г на изпълнителния директор на компанията, възстановяване на работа и присъждане на обезщетение.

Въззивният съд е прил за свой ред, че заповедта по чл. 328, ал. 1, т. 5 КТ, издадена два месеца след като ищецът е бил назначен на работа и един месец след като изтекъл уговорения изпитателен срок, е немотивирана. В нея не е посочено конкретно в какво се изразява ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право