Добра нощ! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Галина Иванова


Анотация

Въпрос

от касатора, от значение за които са поставените в преюдициалното запитване правни въпроси, настоящият съдебен състав е осъществил спиране на производството по делото. Налице е усложнение в производството и предвид същото няма пречка страните да уговорят и заплатят по-голямо възнаграждение от първоначално уговореното, за което са представили доказателства преди произнасянето на съда. В случая не се касае за отделно процесуално действие подаване на молба за спиране на производството по делото и съответно отговор на така подадената молба. Наличието на преюдициално производство, по реда на чл. 267 ДФЕС, което съдът е длъжен да съобрази, обуславя правна сложност на спора. Така посочената правна сложност може да обуслови увеличаване на възнаграждението за подаване на отговор на касационната жалба, на основание чл. 9, ал. 3 Наредба №[aam show="subscriber" hide="visitor,pending"]1 за минималните размери на адвокатските възна[/aam][aam hide="all" show="visitor,pending"]******[/aam]граждения. Направените разноски не са за отделно процесуално действие, извън производството по чл. 288 ГПК, спирането на производството, на посоченото основание, е обусловящо спрямо произнасянето по реда на чл. 288 ГПК и е инкорпорирано в същото производство, поради това и направените разноски са във връзка с подадения отговор на касационната жалба.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито съдебно заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 248 ГПК.

Мили Г. К. и И. Б. К. чрез адв. К. Ж.-М. считат, че съдът не се е произнесъл по искането им за направените разноски по делото пред ВКС в неговата цялост. С определението по делото съдът бил присъдил разноски от 1 100 лв от общо претендираните разноски от 1 800 лв. С оглед изложеното счита, че следва да им се присъдят разноски от още 700 лв. Заявява, че няма възражение за прекомерност от насрещната страна.

Ответникът „Оданс травел“ ЕООД чрез адв. М. К. оспорва искането. Счита, че разноските от 700 лв за отговор на молба за спиране на производството по делото, ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Какво мислят нашите клиенти?

Ценим всяко мнение и сме горди, че можем да споделим обратната връзка от абонатите на “Българското прецедентно право”

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право