Добър вечер! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

докладвано от съдия Десислава Добрева


Анотация

Въпрос

касае формата на договора за прехвърляне на дружествени дялове. По отношение на него отсъства характеристиката правен, тъй като въпросът за формата, респективно за неспазването й не е обосновал решаващите изводи на съда. Последният е тълкувал волята на страните по споразумението от 03.08.2018 г. с оглед събраните по делото писмени и гласни доказателства, за да достигне до извод, че за уравняване на имуществените отношения между бившите съпрузи и срещу прехвърляне на дружествените си дялове Е. А. е поискал да получи ползвания по договор за лизинг фирмен автомобил. Поставеният въпрос всъщност касае цената по договора за прехвърляне на дружествени дялове, но дали тя е симулативна или действителна е въпрос, който не е бил нито от страните, нито е бил обсъждан от въззивната инстанция в постановеното от нея решение. Ето защо, няма как поставеният въпрос да обуслови извод за селектиране на въззивното решение с цел проверка на неговата правилност. Последният въпрос е изцяло хипотетичен и предполага извършване на преценка относно правилността на въззивното решение, но във фазата на селекция такава проверка е недопустимо да бъде осъществявана. Тя се извършва едва след позитивна преценка на касационната инстанция за необходимостта от допускане на касационно обжалване. В случая касаторката смесва основанията за достъп до касационен контрол с касационните основания по смисъла на чл. 281, т. 3 ГПК. С оглед изхода на делото пред настоящата инстанция, разноски не следва да се присъждат.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, 1-ВО ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ 4-ТИ СЪСТАВ, в закрито заседание на шести декември през две хиляди двадесет и трета година в следния състав:

Председател: Евгений Стайков

Членове: Ирина Петрова

Десислава Добрева

като разгледа докладваното Десислава Добрева Касационно търговско дело №******година за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

ият въпрос касае формата на договора за прехвърляне на дружествени дялове. По отношение на него отсъства характеристиката правен, тъй като въпросът за формата, респективно за неспазването й не е обосновал решаващите изводи на съда. Последният е тълкувал волята на страните по споразумението от 03.08.2018 г. с оглед събраните по делото писмени и гласни доказателства, за да достигне до извод, че за уравняване на имуществените отношения между бившите съпрузи и срещу прехвърляне на дружествените си дялове Е. А. е поискал да получи ползвания по договор за лизинг фирмен автомобил. Поставеният въпрос всъщност касае цената по договора за ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Следете за решението Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право