Тълкувателно решение №****/**.**.2021 по дело №****/2021

докладвано от съдия Веска Райчева


Анотация

Въпрос

При прилагане разпоредбата на чл. 51, ал. 2 ЗЗД преценката на съда за размера на справедливото обезщетение за неимуществени вреди от деликт ограничена ли е в рамките на претендираната от пострадалия с исковата молба сума, или размерът на справедливото обезщетение, което се намалява според установеното съпричиняване, не е обусловен от заявената претенция, но не може да се присъди сума, надхвърляща поисканата в петитума?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Общо събрание на Гражданска и Търговска колегии в съдебно заседание на втори юни 2022 год., в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ на ОСТГК, ЗАМ. -ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС и РЪКОВОДИТЕЛ на Гражданска колегия:

МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЗАМ. -ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС и РЪКОВОДИТЕЛ на Търговска колегия:

ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛИ на ОТДЕЛЕНИЯ:

МАРИЯ ИВАНОВА, ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, ВАСИЛКА ИЛИЕВА, БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА, СНЕЖАНКА НИКОЛОВА, ТОТКА КАЛЧЕВА

при участието на секретаря Даниела Цветкова постави на разглеждане тълкувателно дело №******г. на Общото събрание на Гражданска и Търговска колегии докладвано от съдия ВЕСКА РАЙЧЕВА

Въпрос

Тълкувателното дело е образувано с разпореждане от 18.02.2021 г. на председателя на Върховния касационен съд на Република България, на основание чл. 124, ал. 1, т. 2 ЗСВ, за приемане на тълкувателно решение по въпрос, прередактиран с протокол от 13 май 2021 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд, а именно:

При прилагане разпоредбата на чл. 51, ал. 2 ЗЗД преценката на съда за размера на справедливото обезщетение за неимуществени вреди от деликт ограничена ли е в рамките на претендираната от пострадалия с исковата молба сума, или размерът на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Тълкувателни решения

Отделение/Колегия: ******

Навигация